Me teemme uudistuksen!

Strategiapäällikkö Marita Mutka

Keski-Pohjanmaan maakuntauudistuksessa toteutetaan Me teemme uudistuksen – esittelysarja, jonka aikana pääset tutustumaan maakuntauudistuksen henkilöstöön ja muutoksessa mukana oleviin henkilöihin nettisivuillamme. Esittelysarjassa seuraavana haastateltavana on strategiapäällikkö Marita Mutka, joka toimii maakuntauudistuksessa maakuntastrategian valmistelijana sekä aluekehittämisen vastuuvalmistelijana.

Mitä mahdollisuuksia näet Keski-Pohjanmaan maakunta- ja sote-uudistuksessa?

Oma työni maakuntauudistuksessa liittyy maakunnan aluekehityspalvelujen sekä maakuntastrategian valmisteluun. Maakuntauudistus antaa Keski-Pohjanmaalle mahdollisuuden järjestää ja tuottaa palvelut omassa maakunnassa alueen erityispiirteet huomioiden. Aluekehittämisen näkökulmasta tällä hetkellä monen eri organisaation vastuulla olevat palvelut voidaan toteuttaa monialaisesti ja yhteistyössä uudessa maakuntaorganisaatiossa. Tämä lisää synergiaa ja tuo mahdollisuuksia tehokkaaseen osaamisen jakamiseen ja hyödyntämiseen.

Mistä innostut työssäsi?

On hienoa päästä kehittämään uuden maakunnan palveluja yhteistyössä eri alojen asiantuntijoiden kanssa. Kyseessä on historiallisen suuri hallinnollinen uudistus, jossa rakennetaan kokonaan uutta organisaatiota, mutta samalla myös aluekehittämiseen liittyviä palveluja, joilla tuetaan alueen elinvoiman kehittämistä.

Mikä on haastavinta?

Valtakunnallisesti muuttuva aikataulu ja puuttuvat lainsäädäntö tuovat haasteita valmistelutyöhön. Alueellisessa valmistelussa haastavinta on uuden organisaation toimintakulttuurin rakentaminen niin, että osataan hyödyntää nykyisten organisaatioiden hyvät toimintamallit ja tukea henkilöstön osaamista niin, että siirtymä uuteen organisaatioon olisi mahdollisimman sujuva palveluiden toimivuuden ja asiakaslähtöisyyden näkökulmasta.

Mikä asia on pöydälläsi päällimmäisenä juuri nyt tänä aamuna?

Tällä hetkellä valmistaudutaan keväällä pidettäviin maakuntien neuvottelupäiviin ja kerätään materiaalia keskustelujen pohjaksi mm. aluekehityksen tilannekuvan sekä maakunnan tehtävien ja aluekehityksen kannalta tärkeimpien muutostrendien muodossa. Lisäksi maakuntastrategian valmistelun osalta suunnitellaan työohjelmaa vuodelle 2019.

Mitä teet työsi lisäksi, mistä saat vapaa-ajalla energiaa?

Viimeiset puolitoista vuotta illat ja viikonloput ovat kuluneet opintojen merkeissä, jotka nekin ovat osaltaan liittyneet maakuntauudistustyöhön. Nyt kun vapaa-aikaa on taas hieman enemmän, kuntoilen ja vietän aikaa ystävien kanssa. Lisäksi saan energiaa metsässä ja luonnossa liikkumisesta.

Ota yhteyttä sähköpostilla: marita.mutka[at]keski-pohjanmaa.fi, Twitter: @MaritaMutka